uit het Brabants Dagblad:

Ellemarie van Laanen tussen de winnende ontwerpen.

door Merel van Beers. donderdag 23 oktober 2008 | 03:14 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 23 oktober 2008 | 03:09

Gouden Naald voor Tilburgse

Overdonderd was ze. De 50-jarige Ellemarie van Laanen sleepte in een wedstrijd zes prijzen in de wacht. "Eigenlijk schaamde ik me een beetje.

Er bleef bijna niets meer voor de anderen over", vertelt ze met een brede glimlach op haar gezicht. De kleermaakster en docente uit Tilburg schreef zich in voor een vakwedstrijd en verdiende daarmee de Gouden Naald en "eindelijk die vakerkenning".

Ellemarie mag zich al 23 jaar kleermaakster noemen. Twee dagen in de week is ze docent op het ROC Mode en Uiterlijke verzorging in Tilburg, maar de rest van de tijd zit ze tussen de patronen. "Ik experimenteer veel en probeer altijd een verrassing in mijn ontwerp te stoppen. Bij de Vakwedstrijd van de BVK (Branchevereniging voor Kleermakers en Modevakscholen) zijn ze toch wat conservatiever. Ik had daarom ook niet gedacht dat het zo goed ontvangen zou worden. Ik wilde het gewoon een keer proberen."

Van Laanen deed mee met drie ontwerpen. Een witte bruidsjas, een fietsjurk, (bestaande uit spaken en fietsbanden) en een vergelijkend model.

"Iedere deelnemer moet dan van dezelfde stof een eigen creatie maken", legt de kleermaakster uit. De eerste twee ontwerpen kregen een acht en de laatste een ruime zeven. "Een acht voor een ontwerp betekent de eerste prijs. Als je die twee keer binnen een jaar krijgt, ontvang je de Gouden Naald en daarbij ook de vakerkenning."

De wisselbeker kreeg Ellemarie ook nog mee naar huis. "We renoveren thuis de gang en daar is natuurlijk een mooi plekje gereserveerd voor alle die prijzen."

Van Laanen is er nog steeds een beetje beduusd van. "Het is snel gegaan. Ik ben er nog niet helemaal aan gewend. Eindelijk ben ik een erkend kleermaakster mét een Gouden Naald. Ik dacht niet dat ik het zou redden met mijn experimentele ontwerpen, maar het wordt toch goed ontvangen. Met verrassing als mijn handelsmerk hoop ik nog ver te komen."